Kiinnostuin kirjasta ensimmäisen kerran, kun selailin Amazonissa linux-aiheisia teoksia. Silmääni pisti käyttäjien arvosteluissa erittäin positiivisen vastaanoton saanut A Practical Guide to Ubuntu Linux (3rd Edition).
Kirja alkaa käyttöjärjestelmän asennuksesta. Sitten siirrytään perustyökaluihin, linux-tiedostosysteemiin ja muihin perusjuttuihin.
Täytyy näin ensimmäiseksi sanoa, että harvoin näkee näin hyvin kirjoitettua tietokirjallisuutta. Kirja ei sorru missään vaiheessa man-sivujen listaamiseen, toisin kuin useimmat muut lukemani linux-aiheiset teokset.
Tässä 1200-sivuisessa opuksessa graafinen käyttöliittymä käydään noin kymmenessä sivussa läpi, ja sen jälkeen siirrytään suoraan komentoriville, eikä sieltä tulla takaisin missään vaiheessa. Jokaisen kappaleen lopussa on erilliset osiot; troubleshooting ja tosielämän harjoitustilanteet.
Kirja sisältää kokonaisia osia verkkoprotokollista, järjestelmän pääkäytöstä, monitoroinnista, tietoturvasta, DNS-palveluista, shell-skriptauksesta, kernelin kääntämisestä ja monesta monesta muusta. Tavaraa on niin paljon, että oikein ihmetyttää kenellä on aikaa kirjoittaa näin laaja teos.
Suosittelen hankkimaan A Practical Guide to Ubuntu Linux tai kirjailijan toisen teoksen A Practical Guide to Fedora and Red Hat Enterprise Linux, ensimmäiseksi linux-aiheiseksi kirjaksi, sekä lähdeteokseksi josta voidaan tarkastaa miten joku asia tehtiin.
Arvosana: (5 / 5)