Elämäni oivallus

Aivotutkija Jill Bolte Taylor sai 37-vuotiaana massiivisen aivoverenvuoden vasempaan aivolohkoonsa. Hän menetti kykynsä kävellä, puhua, lukea ja kirjoittaa sekä kaikki muistikuvansa menneisyydestä.

Hän pysyi itse aivohalvauksensa aikana tajuissaan ja tietoisena tapahtumista. Aivotutkijana hän tarkkaili tapahtunutta tiedemiehen tarkkuudella. Kahdeksan vuotta kestäneen toipumisprosessin jälkeen hän kirjoitti tarinansa kirjaan Elämäni oivallus: kuinka toivuin aivohalvauksesta (My Stroke of Insight: A Brain Scientist’s Personal Journey).

Kirjan alussa käydään perusasioita aivojen rakenteesta ja aivopuoliskoista (joista olen kirjoittanut itse aiemmin), mikä onkin välttämätöntä ymmärtääkseen biologiset taustavaikuttajat.

Sen jälkeen käydään läpi kirjoittajan elämää päiväkirjamaisesti koko kahdeksan vuoden toipumisjakson ajan. Jill Bolte Taylor kirjoittaa aivoverenvuodon jälkeisestä päivästä, kun hän makasi sairaalan pedillä:

Et enää tunnista lämpötilaa, värähtelyä, kipua, eikä asentoaistisi toimi, ja käsityksesi ruumiisi rajoista vaihtelee. energiasi laajenee, kun se sekoittuu ympärilläsi olevaan energiaan, ja tunnet olevasi yhtä suuri kuin maailmankaikkeus. Päässäsi kuuluvat pienet äänet, jotka muistuttavat, kuka olet ja missä asut, vaikenevat. Muistin yhteys vanhaan emotionaaliseen minääsi katkeaa, ja tämän hetken runsaus, juuri tässä, juuri nyt, vie kaiken huomiosi. Kaikki säteilee puhdasta energiaa, myös se elämänvoima, joka itse olet.

Kysy tämän jälkeen itseltäsi miten innostunut olisit palaamaan tähän hyvin jäsentyneeseen todellisuuteen?

Mutta mikä on mielenkiintoisinta, ja ehkä tärkein osuus koko kirjassa (vaikka useimmat sitä eivät ehkä tajuakaan), on tämä lainaus:

Ymmärsin, että se, mikä tapahtuneessa oli koitunut onnekseni, oli tieto, että syvä sisäinen rauha on kenen tahansa milloin tahansa saavutettavissa. Uskon, että koemme nirvanan oikean aivopuoliskomme tietoisuudessa ja että voimme milloin tahansa päättää heittäytyä siihen aivojen osaan.

Se, että tulemme tietoisiksi aivojemme toiminnasta ja pystymme tunnistamaan liskomaiset toimintamallit, ennen kuin toimimme on erittäin tärkeää.

Energia ja ajattelumallit joita tuotamme vaikuttaa todellisuudessa kaikkeen ympärillä olevaamme, sillä elämmehän energia-todellisuudessa.

Kun pystymme pysähtymään ja miettimään tekojamme, olemme oikealla tiellä. Aivot kehittyvät ja muokkautuvat jatkuvasti, mutta jokin meidät erottaa eläimistä – Ego-keskeisyys ja jatkuva ”minä-vuoropuhelu” pään sisällä.

Arvosana: 3 Stars (3 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut