Just for fun. Menestystarina

Luin hiljattain kirjan Just for fun. Menestystarina, joka on David Diamondin vuonna 2001 kirjoittama omaelämäkerta Linus Torvaldsista. Siis siitä kaverista, joka aloitti Linux-käyttöjärjestelmän kehittämisen.

Kirjassa käydään läpi vaiheittain Linus Torvaldsin elämää aina syntymästä vuoteen 2000 saakka. Teksti on helppolukuista ja siinä viljellään kosolti huumoria, eikä se sisällä liikaa teknistä jargonia, mikä sattuu olemaan kirjan vahvuus tai heikkous (riippuen lukijan tietotasosta).

Jokaisen luvun lopussa on kursivoidulla tekstillä kirjailijan omia huomioitaan heidän tapaamisistaan: miten David kävi Suomessa haastattelemassa Torvaldsin vanhempia, miten hänellä oli tapana viedä Linus urheilemaan (josta ei tullut mitään), tai miten Linus aina haukkui hänen Apple-tietokonettaan kun kävi Davidin luona.

Valitettavasti Linuksen elämä ei ole kovin mielenkiintoista luettavaa. Kaveri istui nuoruutensa pitkälti kotonaan kirjoittamassa koodia ja kun hän julkaisi sen GPL-lisenssillä uutisryhmässä alkoi lumipallo-efekti. Yksi asia johti toiseen ja Linuksesta tuli tietyissä piireissä julkkis ja hän muutti asumaan Kaliforniaan.

Kirjan teksti on nopealukuista, reilun 200-sivuisen kirjan pystyy lukemaan vaikka yhdeltä istumalta. Leikkisä kirjoitustyyli ja huumori pelastavat paljon. Myös vuonna 2000 julkaistun kirjan tulevaisuuden ennustukset ovat näin jälkikäteen mielenkiintoisia.

Suositten kaikkia suomalaisia lukemaan kirjan. Linus Torvalds on yksi tunnetuimmista suomalaisista maailmalla, siitä huolimatta hänestä tiedetään kotimaassamme harmittavan vähän.

Arvosana: 3.5 Stars (3.5 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut