Category Archives: Kirja-arvostelut

Tappava psykiatria ja lääkinnän harha

Tappava psykiatria ja lääkinnän harha (2016) kertoo siitä lääketieteen viimeisestä tutkimattomassta alueesta, jolla on kaikkein suurin stigma, eli mielenterveydestä.

Kirjailija väittää että psykiatrinen lääkehoito aiheuttaa enemmän haittavaikutuksia kuin hyötyjä, ja että koko psykiatria perustuu lääketeollisuuden vahvan lobbauksen päälle. Lobbaus tapahtuu ”virallisissa” hoitosuosituksissa ja nimekkäiden asiantuntijoiden avulla, tutkimustuloksia kaunistellaan ja haittavaikutuksia vähätellään.

Tappava psykiatria ja lääkinnän harha on kirjoitettu hyvin ja sisältää paljon tutkimustulosten avamaamista selkokieliseen muotoon

Arvosana: 4.5 Stars (4.5 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut

Leiri 14

kirja_escape_from_camp_14

Luin aiemmin kirjan, jossa kuvattiin elämää tavallisen pohjoiskorelaisen rivikansalaisen näkökulmasta. Mutta millaista elämä olisi yhdestä Pohjois-Korean monista rangaistus- ja työleireistä? Entä mitä jos se olisi niistä kaikkein pahamaineisin?

Shin Dong-Hyuk on tiettävästi ainut Leiri 14:sta karannut ja loikannut pohjoiskorelainen.

Leiri 14 on rangaistusleiri, jossa syntyneet lapset kasvavat vailla tietoa ulkomaailmasta. Siellä ei opeteta sellaisia asioita, kuten kuka on Kim Jong-Il, miten luetaan, tai mikä on Etelä-Korea. Heille ei ole sellaisilla asioilla merkitystä, koska asukkaiden ainut tehtävä on raataa aamusta iltaan, vailla toivoa paremmasta huomisesta.

Arvosana: 4.5 Stars (4.5 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut

Kuinka onnelliseksi?

kirja_how_of_happiness

Jos olet älyllisesti kiinnostunut siitä, mitä tutkijat tietävät tällä hetkellä henkisen hyvinvoinnin ylläpitämisestä ja siihen johtavista tekijöistä, kannattaa tarttua teokseen nimeltä Kuinka onnelliseksi? Uusi tieteellinen lähestymistapa (2007) .

Pohjimmiltaan kirja on self help-opus ja se sisältää harjotteita ja käytännön vinkkejä, mutta myös reilusti tutkimustuloksia, sillä kirjailija tutkii aihealuetta yhdysvaltalaisessa yliopistossa.

Arvosana: 3 Stars (3 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut

Hätä on tarpeen!

kirja_hata_on_tarpeen
Tommi Uschanovin kirja Hätä on tarpeen! Kulttuuripessimismin nousu 1965-2015 (2015) kertoo ”kulttuuripessimismiksi” kuvatun asian tulosta yhteiskunnalliseen debattiin. Kirjailija on ottanut vuoden 1965 nimellisesti lähtöpisteeksi ajanjaksolle ja sille ominaiselle yhteiskunta- ja hyvinvointipoliitiselle tulevaisuusoptimistiselle retoriikalle, joita hän pyrkii osoittamaan sen muuttumisella pessimistisemmäksi käyden läpi erilaisia historiallisia taitekohtia.

Kirjassa on paljon historiallista knoppitietoa, joita ei yleensä ole nostettu esiin niistä puhuttaessa, vaikka joskus ne ovat voineet saattaneet vaikuttaa merkittävästi tapahtumiin. Jo niiden vuoksi suosittelemen lukemaan teoksen.

Arvosana: 3 Stars (3 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut

Koulun vika?

kirja_koulun_vika
Koulun vika (2012) on Maarit Korhosen lyhyt pamfletti peruskoulusta. Kirjoittajalla on takana 30-vuotinen ura opettajana, joten hän tietää mistä puhuu.

Itse kirja koostuu pienistä välähdyksenomaisista tarinoista koulumaailmasta, siitä mitä joku oppilas on sanonut tunnilla, mitä silloin kerran ruokalassa tapahtui, ja niin edelleen.

Pohjavireenä toimii äärimmäinen kyynisyys ja huumori, jonka kautta vakaviakin asioita käsitellään. Kuten arvata saattaa, valitusta siitä, miten laiskoja ja huonostikäyttäytyviä lapset ovat, on reilusti luvassa. Mutta ei vain lapsia haukuta, sillä heidän vanhempansa saavat myös täyslaidallisen niskaansa.

Tervetuloa mukaan sirkukseen, jota myös peruskouluksi kutsutaan!

Arvosana: 2.5 Stars (2.5 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut

Kavereita nolla

kirja_kavereita_nolla

Kavereita nolla (2015) on Niina Junttilan kirja lasten ja nuorten yksinäisyydestä.

Siinä käsitellään tutkimuksesta lasten ja nuorten yksinäisyydestä heidän itsensä kertomien esimerkkien ja tarinoiden avulla. Sekä pohditaan miten yksinäisyyttä ja siihen johtavia kehityspolkuja pystyttäisiin estämään ja ehkäisemään.

Arvosana: 3 Stars (3 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut

Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus

kirja_tappavat_laakkeet

Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus: näin lääketeollisuus on pilannut terveydenhuollon (2013) kertoo miten suuret lääketeollisuuden toimijat toimivat moraalittomasti. Lääkkeitä markkinoidaan kyseenalaisesti, tutkimustuloksia pimitetään tai tulkitaan vääristyvästi, kun samalla lääkevalvonta katsoo tätä kaikkea sormien läpi. Vaikka lääkeyhtiöt jäävät valheistaan kiinni, maksavat ne kiltisti sakot ja jatkavat rikoksiaan.

Arvosana: 4 Stars (4 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut

Ruokapyramidihuijaus

kirja_ruokapyramidihuijaus

Ruokapyramidihuijaus (2014) hyökkää ravitsemussuosituksien kimppuun ja kyseenalaistaa ne. Tappaako kova rasva, onko maito terveysjuomaa, pitääkö leipä miehen tiellä ja niin edelleen..

Ruokapyramidihuijaus kehottaa arvioimaan ruokateollisuutta ja ravitsemusviestejä kriittisesti ja ottamaan selvää, mitä suuhunsa laittaa.

Arvosana: 3 Stars (3 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut

Mies joka luuli vaimoaan hatuksi

kirja_mies_joka_luuli

Mies joka luuli vaimoaan hatuksi (1985) on viihteellinen neurologista häiriöistä kertova kirja. Se koostuu kourallisesta aivotutkijaa eniten hämmentäneistä tapauksista.

Tapaukset ovat samaan aikaan huvittavia, pelottavia ja surullisiakin. Aivovaurion jälkeen ympärillä oleva todellisuus voi alkaa näyttäytyä perverssiltä, siitä kirjan nimikin, erään miehen luultua vaimoaan kirjaimellisesti hatuksi.

Arvosana: 3.5 Stars (3.5 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut

Ajan historia

kirja_ajan

Ajan historia (1988) kertoo ihmiskunnan aikakäsityksen historiasta ja siitä miten aikaa on mitattu vuosien saatossa. Tämä lyhyehkö kirja on hauska välipala ajasta, ajan mittaamisesta ja ajan historiasta kiinnostuneille.

Arvosana: 3 Stars (3 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut