Matkapuhelin

Puhelinkeskustelut tekevät minut ahdistuneeksi. Inhoan sitä, kun soitan ihmisille eivätkä he vastaa puheluihin. En halua, että ympärilläni olevat ihmiset kuulevat mitä puhun puhelimeen. En halua miettiä, miten päätän puhelinkeskustelun; moikka, minun täytyy nyt mennä, hei hei.

Kännykät ovat vanhojen pierujen juttu. Ne ovat tekosyy soittaa hieman ennen sovittua tapaamista että ”myöhästyy vartilla”.  Ne ovat tekosyy puhelinmyyjien herättää sinut päiväunilta, koska et muistanut laittaa puhelinta äänettömälle.

Haamuvärinä

Kuvitellaan, että puhelin värisee taskussasi. Kaivat sen käteesi ja huomaat, ettei se itseasiassa soinutkaan. Sekoitit vain takinhelmasi kahinan puhelimesi värinähälytykseen.

Nyt minulla on sinulle sekä hyviä että huonoja uutisia. Ensiksi hyvät uutiset:

Et ole tulossa hulluksi. Kärsit vain todennäköisesti ilmiöstä, jota tutkijat kutsuvat matkapuhelimen haamuvärinäksi. Se on yleistynyt viime vuosina huimasti.

Ilmiössä pohjimmiltaan kyse siitä, että ihmisen mieli ja keho jatkuvasti varpaillaan – ikään kuin saalistajaa pelkäävällä eläimellä. Alitajuntamme syövereissä odotamme taukoamatta jotain tulevaa puhelua. Jos saamme pienenkin aistiärsykkeen (esim. ääni, tai housujen tasku hankaa jotakin vasten) ajattelemme välittömästi: ”Apua! Puhelin soi”.

Yksityisyysalue

Sitä ei pääse minnekään pakoon. Ei edes sinne kaikista perinteisimpään rauhoittumisen tyyssijaan, eli omaan kotiin:

Kännykät ja tablettitietokoneet ovat kaventaneet ihmisten yksityisyyttä. Kun laitteet tuodaan kotiin, ne mahdollistavat tunkeutumisen ihmisten yksityisalueelle milloin vain, Suonperä sanoo.

Viestintäteknologia kehittyy huimaa vauhtia ja tuo mukanaan paljon hyvää, mutta valitettavasti ihmiset eivät pysy kehityksen mukana. Teknologiasta onkin tullut ulkoinen vaikuttaja, joka pakottaa ihmiset mukautumaan sen mukaan:

Elämä on tarpeeksi hektistä muutenkin. Tavallaan teemme itsellemme ja perheellemme väkivaltaa. Oli pyhä tai arki, olemme toinen käsi kännykällä, toinen läppärillä ja toivomme, että jospa tulisi viesti.

Onneksi on olemassa vielä järkeviä ihmisiä. Siis sellaisia, jotka sulkevat työpuhelimensa päivän päätteeksi ja avaavat sen vasta aamulla. Häiriköt saakoon odottaa.

Joko siis olisi aika kytkeä mobiili pois päältä? Joko olisi aika miettiä, että haluaako kantaa sitä ”pommia” taskussa 24h seitsemänä päivänä viikossa. Jos on asiaa laita viesti, elämme 2010-luvulla..

Linkkejä

Leave a Comment

Filed under Sekalaiset