Metro 2033

Dmitri Gluhovskin Metro 2033 (2005) tuo toivottua raikasta tuulahdusta post-apokalyptisen kirjallisuuden joukkoon.

Eletään vuotta 2033. Ydinsodan jälkeisen ihmiskunnan rippeet elävät Moskovan metrossa. Elämä on kovaa ja metroasemat kamppailevat olemassaolostaan keskenään. Lisäksi uhkana on säteilyn synnyttämiä niljaskoita, joita silloin tällöin ryömii sisälle maanalaiseen.

Metron äärilaidalla, hiljaisella pikku asemalla asuu nuorukainen nimeltä Artjom. Hän saa epäonnekseen huomata olevansa vastuussa oman asemansa, ja lopulta koko metron tulevaisuudesta. Näin alkaa seikkailu, joka johtaa pitkin poikin metroa.

Ja mitä sieltä löytyykään, mm. kommunisteja, lahkolaisia, järjestäytynyttä rikollisuutta, kirjastonhoitajia, vaikka mitä mielenkiintoista! Kirjan mukana tulluta metrokarttaa tulee silmäiltyä jatkuvasti ja seurattua pääsankarimme matkan taittumista.

Jos kirjaa pitää verrata johonkin, on empimättä sanottava Fallout-pelisarja, siitä huolimatta, että Metro 2033:sta oma peli onkin tehty.

Jos pidät ydinsodan jälkeisyyteen sijoittuvasta scifistä, niin tulet myöskin rakastamaan tätä kirjaa. Ja kaiken hyvän lisäksi on Metro 2033 kohtalaisen pitkä, noin 600 sivua, joten tätä herkkua ei yhdeltä istumakerralta lueta.

Arvosana: 4 Stars (4 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut