Miksi kirjoitan lyhyesti?

On melko yleisesti tunnettua, että on paljon vaikeampaa ja hitaampaa kirjoittaa lyhyt ohje kuin pitkä. Syynä on ennen muuta se, että lyhyttä ohjetta kirjoitettaessa pitää ajatella enemmän – sekä asiaa että lukijaa. Siinä täytyy päättää, mikä on todella tärkeää ja miten se sanotaan lyhyesti mutta ymmärrettävästi. Pitkän jutun kirjoittaja voi panna mukaan kaiken mitä asiasta tietää ja vähän muutakin.

Kun katson nettisivuja huomaan aina ensimmäiseksi, että 90% niissä olevasta tekstistä vie vain turhaa tilaa eikä sitä tulla lukemaan.

Liika teksti saa sivun vaikuttamaan tylsältä, jolloin tulee mietittyä:

Hitto miten paljon tekstiä, minähän en tuota aio lukea! Haluan vain tietää asian x, pitääkö minun lukea tuo kaikki paska saadakseni se selville?

Me emme lue sivuja, me skannaamme niitä

Yksi parhaiten dokumentoiduista faktoista koskien nettisurffailua on se, että ihmiset käyttävät hyvin vähän aikaa oikeastaan LUKIEN nettisivuja.

Sen sijaan me SKANNAAMME verkkosivuja, etsien sekamelskan joukosta sanoja tai lauseita, jotka sattuisivat kiinnostamaan meitä. Miksi?

  • Koska meillä on kiire – suurin osa netin käytöstä johtuu siitä, että haluamme säästää aikaa.
  • Koska me tiedämme, ettei meidän tarvitse lukea kaikkea – Usein vieraillessamme sivustoilla olemme kiinnostuneita vain jostain pienestä yksittäisestä tiedonjyväsestä.
  • Koska olemme hyviä siinä – Olemme skannnanneeet sanomalehtiä ja kirjoja koko ikämme, joten tiedämme miten toimia.

Happy talk

Me kaikki tiedämme mitä Happy talk on nähdessämme sellaista; se on se tervetuliaisteksti, jonka tarkoituksena on kertoa miten hieno ja mahtava nettisivu on kyseessä.

Aina ei ole varmaa onko kyseessä Happy talk tai ei. Onneksi tähän on olemassa pomminvarma testi:

tekstiä lukiessasi, jos kuuntelet todella tarkkaan, voit kuulla pienen hiljaisen äänen kuiskuttavan takaraivossasi ”blaa blaa blaa.”

Happy talk on kuin Small talkia: sisällötöntä ja turhaa – mutta surffaajilla ei ole aikaa small talkille. He tietävät mitä haluavat ja he haluavat sen HETI.

Ohje verkkojulkaisuun

On vain yksi asia mikä sinun pitää muistaa verkkosivuille laitetuista käyttöohjeista: Kukaan ei tule lukemaan niitä. Ikinä. Piste.

Sivuista pitää tehdä niin selkeät, että siellä navigointi onnistuu ilman ohjeita. Siksi koska, että ihmiset eivät selvitä miten sivua pitäisi käyttää, vaan he klikkailevat kaikkea mahdollista ja taistelevat tiedonjyväset ulos. Ja jos se ei onnistu, he turhautuvat ja siirtyvät seuraavalle sivulle. Siksi on kirjoitettava lyhyesti ja ytimekkäästi. Piste.

Linkkejä

Leave a Comment

Filed under Sekalaiset