Monotasking

Kuulin ohimennen Yle Puhe-radiokanavalta Reidar Wasenius nimisen kaverin haastattelun. Haastattelussa käytiin YLLÄTTÄVÄN paljon samoja asioita joista olen itsekin kirjoitellut (mm. valinnan vaikeus, hetkessä elämäninen, tarkkailijan roolin omaksuminen).

Ohjelmassa Wasenius puhui kehittämästään Aivobicistä, tai tuttavallisemmin aivojumpasta. Sen pohjimmaisena tarkoituksena on auttaa ihmisiä oppimaan, miten keskitytään todella tiukasti vain yhteen asiaan kerralla.

Hän kertoo, miten nykyihmisillä on tupannut unohtumaan tämä tärkeä taito – moniajo kyllä osataan:

Jotta minä olen hyvä ihminen ja kollegat eivät katso vinoon minun pitää nyt hirveästi hösätä tässä.

Aivobic-menetelmän eräs perusharjoituksista on yksinkertainen lukujen luettelu yhdestä kymmeneen ja sieltä takaisin yhteen. Reidarin mukaan suomesta löytyy hälyttävän paljon ihmisiä, jotka eivät pysty siihen: heidän ajatukset lähtevät vaeltelemaan ja lukujen tavaaminen keskeytyy.

Minulle tuli tämän Waseniuksen jutuista heti mieleen meditointi: siis esimerkiksi sellainen meditointi, jossa munkit laskevat hengityksensä avulla yhdestä kymmeneen ja takaisin (sisään, ulos, sisään, ulos). Tai kun munkit keskittävät kaiken tietoisuutensa johonkin kehon yksittäiseen pisteeseen, kuten esimerkiksi vatsan seutuville.

Linkkejä

Leave a Comment

Filed under Sekalaiset