Rikos ja rangaistus

Kirja-arvostelussa Dostojevskin Rikos ja rangaistus vuodelta 1866.

Kirja kertoo nuorukaisesta nimeltä Rodion Raskolnikov. Raskolnikov on veloissaan oleva yliopisto-opiskelija, hieman laiska sellainen, joka on joutunut lainaamaan rahaa lähellä asuvalta koronkiskurieukolta. Lopulta pahasti veloissaan hän päättää murhata ja ryöstää eukon.

Suurin osa kirjan tapahtumista pyörii Raskulnikovin piskuisen vuokrakopin ympärillä. Siellä hän suunnittelee murhatyön, sinne hän palaa teon tehtyään, ja siellä hän houreillessaan kuumeisena kärsii tekojensa seuraamuksia.

Kirjan päähenkilö onkin eräänlainen anti-sankari, jonka mielenterveys alkaa rakoilla verityön jälkeen. Hän makaa omassa kopissaan kiroten maailman, eikä välitä omasta tulevaisuudestaan. Hänen terveys alkaakin pettämään, ja lopulta vielä mielenterveys. Hän ajelehtii naapurustossa tavaten ihmisiä, joilla on toinen toistaan synkempiä kohtaloita.

Raskolnikovista tulee paranoidinen, hän alkaa tapausta tutkiville poliiseille antamaan sekopäisiä kommentteja, aivan kuin osa hänestä haluaisi jäädä kiinni. Kaikesta tulee lopulta lohdutonta ja merkityksetöntä. Kaikesta huolimatta Raskolnikovin sijaan kirjan päähenkilöksi voisi sanoa Pietarin kaupunkia. Pietari 1800-luvun lopulla on kolkko ja kylmä paikka. Nälkää, kylmyyttä, kellariloukkoja ja lapsia ilman kunnollisia kenkiä.

Tätä kirjaa ei voi kehua liikaa. Suosittelen kaikille!

Arvosana: 4.5 Stars (4.5 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut