Säätiö-trilogia

Isaac Asimovin alkuperäinen ’Säätiö’-trilogia kattaa kirjat: Säätiö (1951), Säätiö ja imperiumi (1952) ja Toinen Säätiö (1953). Asimovia pidetään yhtenä historiamme merkittävimmistä tieteiskirjailijoista ellei merkittävimpänä.

Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että tämä oli ensimmäinen scifi-kirja, jonka olen lukenut – ja vieläpä aikuisiällä! Mutta miten yllätyinkään!

Tulevaisuuteen sijoittuvan kirjoissa käydään ’Galaktisen Imperiumin’ (joka kattaa koko Linnunradan ja jota johtaa ’Keisari’) tapahtumia läpi pitkällä aikavälillä.

Tiedemies Hari Seldon ennustaa Galaktisen Imperiumin välttämättömän romahduksen ja perustaa Linnunradan äärireunalle ’Säätiö’-nimisen yhteiskunnan, jonka tarkoituksena on luoda uusi kukoistava Imperiumi vanhan romahduksen jälkeen.

Hari Seldonin kehittämä erityinen ’Psykohistoria’ (tiede jolla pyritään ennustamaan ihmiskunnan tulevaisuutta) ennustaa useita ’Kriisejä’, joita tulevat sukupolvet tulevat kohtaamaan. Tämän jälkeen kirjat kertovat Säätiön ja Galaktisen Imperiumin välisestä valtataistelusta ja siitä miten nämä aikaisemmin ennustetut Kriisit toteutuvat.

Kirjoissa vuosikymmenet ja vuosisadat lentelevät. Päähahmot, jos sellaisia nyt voi sanoa olevan, vaihtuvat jatkuvasti aikajanan hyppiessä eteenpäin. Tuntuukin, kuin lukisi jotain aikoja sitten sukupuuttoon kuolleen muukalaisrodun historiikkia.

Pakko lukemista aivan kaikille!

Arvosana: 4.5 Stars (4.5 / 5)

Leave a Comment

Filed under Kirja-arvostelut