Verkkokeskustelukulttuuri

mouth_microphone

Olen hieman harmissani keskustelukulttuurin näivettymisestä ja yksipuolistumisesta. Mutta taidan olla ajatukseni kanssa yksin, sillä muu maailma nykyään tuntuu olevan tavattoman visuaalinen.

Kutsun sitä ”ulkoisen tehokkuuden maksimoimiseksi”. Sillä siinä luentojen ja puheiden pitäjät tarttuvat helppoihin temppuihin ja sortuvat tunnepitoiseen sananhelinään.

Sellaisessa verbaalissa taistossa ihmiset vain miettivät, mitä aikovat sanoa seuraavaksi kuuntelematta muiden puheenvuoroja. Kuulostaako tutulta? Kyseessä on tietysti netistäkin tuttu keskustelukulttuuri.

Argumentointi verkossa toimii hieman pyramidi-mallin mukaan. Alle koostamani lista on näkemykseni perinteisestä verkkokeskustelusta:

  1. Solvaus lukematta tekstiä
  2. Solvaus luettuaan tekstin, mutta antamalla ymmärtää ettei sitä luettu (kts. ”tldr”)
  3. Pelkän kirjoitusvirheen nostaminen esiin
  4. Ad Hominem – kirjoittajan ulkonäön arvostelu tai hänen olemuksen kritisointi
  5. Kirjoituksen sävyn kritisointi ilman argumentointia
  6. Kehotus tutustumaan annettuihin lähteisiin ilman argumentointia
  7. Valikoitujen otteiden lainaaminen heittomerkein ja selittäminen miksi ne ovat väärin
  8. Kokonaisvaltainen vastaus ja asianmukaiset lähteet

Eniten esiintyy alimman tason tapauksia ja ylöspäin mentäessä niiden määrä vähenee, koska sellaisten kirjoittaminen vie aikaa ja resursseja, tai se vaatisi älyllistä kapasiteettia.

Pienessä verkkoyhteisössä esiintyy eniten ylätason tapauksia. Mutta kun käyttäjäkunta kasvaa, alkaa käyttäjien keski-ikä pudota yleensä huomattavasti. Se lisää häiriökäyttäytymistä, kunnes osa käyttäjistä siirtyy uuteen paikkaan ja sykli alkaa ikään kuin alusta. Mutta voi käydä myös toisinpäin, jos alkuperäinen käyttäjäkunta koostui pelkästään lapsista, niin keski-ikä alkaakin nousta (esim. Facebook).

Kannattaa siis tarkkailla käyttämääsi keskustelukanavaa, meneeko suurin osa ajasta toisten loukkaamiseen ja loukkaantumiseen? Jon näin on, niin miksi? Kun sukelletaan syvälle kaninkoloon, huomataan meihin syvälle juurtuneet käyttäytymismallit ja voidaan tuoda jotain todellista lisäarvoa keskusteluun.

Leave a Comment

Filed under Sekalaiset